log
Krzyś: układ równań:
(1) (√2)x * (5√5)y=80
(2) log13(x−y)=−1
zał.:x−y>0
z (2) => log3(x−y)=1
x=3+y
co mogę dalej z tym zrobić? Pomocy
13 paź 01:55
Krzyś: zrobiłem, że √23*√2y*(5√5)y=80
chyba mi z tego wyjdzie
13 paź 01:58
13 paź 02:07
Krzyś: nie mam pojęcia co z tym dalej
13 paź 02:07
Janek191:
x − y > 0
Z 2 mamy y = x − 3
(√2)x * ( 5√5)x− 3 = 80
(√2)x * ( 5√5)x = 80*( 5√5)3
( √2*5√5)x = 80*5√125
x = 8
y = 5
====
13 paź 07:23
Krzyś: dobrze, ale nie wiem skąd ci z tego wyszedł x i y. ja muszę to mieć rozpisane tak ax=ax i z
tego wyliczać
14 paź 17:44
3Silnia&6:
√2x * 5√5x = 80 * 5√53
√2x * 5√5x = 16*5 * 5√53
√2x * 5√5x = 24 *5√55* 5√53
√2x * 5√5x = √28 *5√58 ⇔ x =8
14 paź 19:58
3Silnia&6: Mozesz tez od razu z pierwszego rownania calosc rozwiazac
√2x * 5√5y = 80
2x/2 * 5y/5 = 24 * 51
x/2 = 4 ⇔ x = 8
y/5 = 1 y = 5
i podstawic do drugiego rownania w celu sprawdzeia
log 1/3 ( 3 ) = −1 ok
14 paź 20:00