Wyznacz dla jakiego n wyrazy ciągu an są ujemne jeżeli:
Madzia007: Jak to obliczyć

Robiłam już podobne zadania wyliczało się delte iż jest to funkcja kwadratowa
tutaj wychodzi mi delta 48 i 64, czyli nie ma równej liczby pierwiastkowej tylko wychodzi np.
6,92 JAK SOBIE Z TYM PORADZIĆ I WYLICZYĆ Z 6,92 N1 I N2? pomocy prosze.
Wyznacz dla jakiego n wyrazy ciągu an są ujemne jeżeli:
a) an = n
2 − 10n +9
b) an = n
2 −4n − 8
13 paź 01:15
Janek191:

a) a
n = n
2 − 10 n + 9 < 0
Δ = 100 − 4*1*9 = 64
√Δ = 8
| 10 − 8 | | 10 + 8 | |
n1 = |
| = 1 n2 = |
| = 9 |
| 2 | | 2 | |
a = 1 więc a
n < 0 dla n ∊ ( 1, 9)
więc
n ∊{ 2,3,4,5,6,7,8}
================
a
2,a
3,a
4,a
5, a
6,a
7,a
8 są ujemne.
Patrz też na wykres.
13 paź 06:25
Janek191:

n ≥ 1
b) a
n = n
2 − 4 n − 8
Δ = 16 − 4*1*(−8) = 16 + 32 = 48 = 16*3
√Δ = 4
√3
| 4 − 4√3 | |
n1 = |
| = 2 − 2√3 < 0 n2 = 2 + 2√3 |
| 2 | |
a = 1 więc a
2 < 0 dla n < 2 + 2
√3 ≈ 5,46
zatem n ∊ ( 0, 6)
n − liczba naturalna, czyli n ∊ { 1,2,3,4,5}
Wyrazy a
1,a
2,a
3,a
4,a
5 są mniejsze od 0.
Patrz też na wykres:
13 paź 06:34