Długość krzywej
777: Jak obliczyć długość wykresu danej funkcji na danym przedziale? (jakiej całki użyć)
Przykładowo żeby było proste, np x2 od 0 do 4
12 paź 23:17
Mila:
Masz wzór w notatkach z wykładu.
12 paź 23:25
777: Jeszcze nie miałem o tym wykładu, pytam z ciekawości. Nie jest mi to potrzebne do żadnego
zadania. A na internecie nie mogę znaleźć
13 paź 00:04
Q7777: Help.
13 paź 01:17
13 paź 08:47
g:

L = ∫ dL = ∫
ab √1+(f '(x))2 dx
f = x
2 L = ∫
04 √1+(2x)2 dx
13 paź 09:50
Adamm: łatwiej zapamiętać ten wzór w postaci parametrycznej
x=x(t), y=y(t)
L=∫ab√x'(t)2+y'(t)2dt
13 paź 09:53