Granice ciagow
xyz: | | 50+ n/2 +1/n2 | |
lim (√25n2+3n−1 − lim √25n2−2n+2 = |
| |
| | 0+3/n− 1/n2 + 2/n − 1/n2 | |
Wyniki powinien byc 1/2, a nie 50
12 paź 22:11
iteRacja:
masz błąd w obliczeniach
napisz jak przekształcasz wyrażenie [∞ − ∞]
12 paź 22:21
xyz: 25n
2 − 3n −1 + 25n
2 −2n +2
| 25n2 − 3n −1 + 25n2 −2n +2 | |
| |
| √25n2 +3n −1 + √−25n2+2n−2 | |
12 paź 22:29
xyz: po czym wyciagam n2
12 paź 22:29
xyz: Czy wyciagnac po n?
12 paź 22:31
jc: √25n2+3n−1 −
√25n2−2n+2
| | (25n2+3n−1) − (25n2−2n+2) | |
= |
| |
| | √25n2+3n−1 + √25n2−2n+2 | |
| | 5n−3 | |
= |
| |
| | √25n2+3n−1 + √25n2−2n+2 | |
| | 5−3/n | | 5 | | 1 | |
= |
| → |
| = |
| |
| | √25+3/n−1/n2 + √25−2/n+2/n2 | | 2*5 | | 2 | |
12 paź 22:35
iteRacja: @xyz popatrz jak jc rozwiązał i popraw swoje obliczenia
zamieniasz plusy i minusy przed wyrażeniami w sposób chyba zupełnie przypadkowy, nawet pod
pierwiastkiem zamieniasz ...
12 paź 22:42
xyz: na gorze wyciagasz n, a na dole n2?
12 paź 22:42
iteRacja:
na górze powinno być (25n2 + 3n −1) − (25n2 −2n +2)
czyli 25n2 + 3n −1 − 25n2 +2n −2 = 5n + 1
wiec wyciągasz n
na dole wyciągasz √n2 = n
12 paź 22:47
jc: To nie jest zadanie na wyciąganie.
12 paź 22:56