XYZ
XYZ: wykazać metodą indukcji, że dla dowolnej l naturalnej n≥0 9I22n+1 +3n+7 (9 jest dzielnikiem
22n+1 +3n+7
12 paź 21:49
Janek191:
1) n = 0 2
1 + 3*0 + 7 = 9 dzieli się przez 9.
2) Zakładamy,że
dla n > 0 zachodzi 9 I ( 2
2n+1 + 3n + 7) więc 2
2n +1 + 3n + 7 = 9 k, k ∊ℕ
zatem 2
2n +1 = 9 k −3 n − 7
3) 2
2(n+1) + 1 + 3*(n +1) + 7 = 4*2
2n+1 + 3 n + 10 = 4*(9 k − 3n − 7) + 3 n + 10 =
= 9* 4 k − 12 n − 28 + 3n + 10 = 9* 4 k − 9 n − 18 = 9*( 4 k − n − 2) − liczba podzielna
przez 9
dokończ
13 paź 06:57
XYZ: dziękuję
16 paź 23:59
Blee:
Maly chochlik na poczatku (3) w potedze powinno byc 2(n+1) + 2
17 paź 10:25