1 | 1 | |||
∑(od n=5 do∞)[ | +(−1)*( | )n] taki szereg? | ||
n2 | 3 |
1 | π2 | |||
∑(n=1 do ∞) | = | problem Bazylejski | ||
n2 | 6 |
1 | ||
q=− | ||
3 |
| −1 | ||||||||||||
∑(n=5 do ∞)= | = | ||||||||||||
| 324 |
1 | 1 | |||
limn→∞[ | +(−1)n*( | )n]=0 | ||
n2 | 3 |
1 | |
→0 | |
n2 |
1 | ||
(−1)n* | )n→0 , ponieważ | |
3 |
1 | ||
(−1)n ciąg ograniczony, natomiast ( | )n→0 | |
3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |