Funkcja wykładnicza
Oliwia: | | 1 | |
dla pewnej wartości x liczby: |
| , 2x−1, 16x−13 są kolejnymi początkowymi wyrazami |
| | 4x+11 | |
nieskończonego ciągu geometrycznego (a
n).
a) wyznacz x
b) napisz wyraz ogólny ciągu (a
n)
Pomoże ktoś? z góry dziękuję
12 paź 21:45
iteRacja:
każdy ciąg geometryczny ma taką własność
(an+1)2 = an * an+2
wstaw te do tego wzoru trzy pierwsze wyrazy ciągu, otrzymasz równanie wykładnicze stopnia
trzeciego,
rozwiąż je, ma pierwiastek
może ktoś ma krótszy sposób...
12 paź 22:14
iteRacja:
x = 2
| | 1 | |
wyrazy ciągu |
| , 3, 243 |
| | 27 | |
12 paź 22:15
Eta:
Jest ok

Nie ma lekko

trzeba trochę potrudzić się z rozwiązaniem równania wykładniczego
a nawet z Hornerem

Odp: x= 2 ,
| | 1 | |
wyrazy ciągu : |
| ,3,243 a1=3−3 , q= 81=34 |
| | 27 | |
{b
n}= ..... = 3
4n−7

dla " ...Racji"
12 paź 22:27
iteRacja:
Eta dziękuję za jabłko − zdrowe, chociaż człowiek po nim głodny
Tobie życzę smacznej kolacji
12 paź 22:35
Oliwia: a jest w stanie ktoś podesłać obliczenia?

bo dochodzę do pewnego momentu i nie wiem co
robię źle
15 paź 17:02