Odwrotność sinusa
tyokke: Wyznacz funkcję odwrotną do sinusa w przedziale <π2;3π2>
Na wykładzie miałem przedstawione to w taki sposób.
f. odwrotna do sinx to arcsinx w przedziale <−π;π>, więc dla <π2;3π2> musimy
przesunąć go w lewo o π, tu jest moje pytanie, na wykładzie zostało to przesunięte w sposób
następujący
skoro y=sinx i x∊<π2;3π2>
to
y=sin(π−x) ∊<π2;π2>
dlaczego tak jakby od π odejmujemy x? Moglibyśmy zrobić to w sposób, taki że sin(x−π) ?
12 paź 21:13
'Leszek: Translacja o wektor u = [ p , q ]
f(x) −−−−−→ g( x) = f(x−p) + q
12 paź 21:16
tyokke: nie uargumentowałeś, ja zrobiłem błąd, miałem na myśli sin(x+π)
12 paź 21:24
Mila:
| | π | | π | |
y=sinx jest funkcją różnowartościową dla x∊<− |
| , |
| > |
| | 2 | | 2 | |
y=arcsinx dla x z tego przedziału
| | π | | π | |
czyli x=π+u, gdzie u∊<− |
| , |
| > |
| | 2 | | 2 | |
y=sin(π+u)=−sinu=−sin(x−π)=sin(π−x)
12 paź 22:48