Znaleźć ekstrema warunkowe funkcji
Pierwiastek: Znaleźć ekstrema warunkowe funkcji
Znalazłem szukane x i y [P=(
85,
325)], ale chciałbym się dowiedzieć czy prawidłowo
wykonuje zadanie?
f(x,y)=
√x+2
√y pod warunkiem x+y=8
Po obliczeniu pochodnych otrzymuje poniższy układ równań:
| ⎧ | 12√x−λ=0 | |
| ⎨ | 1√y−λ=0 |
|
| ⎩ | −x−y+8=0 | |
Po obliczeniu x i y otrzymuję
x=
14λ2
y=
1λ2
Podstawiam x i y do ostatniego równania, żeby obliczyć λ, która wychodzi mi
λ
1=
√532
λ
2=−
√532
Czy λ
2 mogła wyjść −
√532, czy musi być dodatnia (ponieważ przyjmujemy, że x≥0 i y≥0)?
I, w związku z tym pytaniem, czy poszukiwanym punktem jest P=(
85,
325), czy jest ich
więcej?