Iloraz kartezjański
Adek: Cześć!

Mam wyznaczyć w układzie współrzędnych zbiory AxB i BxA ale nie czaje trygonometri i
zbiór B już obliczylam został mi A
B={y:(1−y)
2≤0} A={x:3*2
x−20=2
(x−1)}
y
2−2y+1≤0
Δ=4−4 czyli 0
x= 2
B∊R
myślałam o metodzie podstawienia sobie t zamiast 2 z potęga ale nie wiem nawet jak to zacząć
jeśli wgl to dobry pomysł
Proszę pomóżcie
12 paź 20:40
5-latek: A gdzie tutaj trygonometra?
Teraz latweij
12 paź 20:43
5-latek: 3*2x−2x*0,5=20
2x(3−05)= 20
2x= dokonczysz ?
12 paź 20:45
5-latek: Poza tym dlaczego w B x=2 ?
Pomijac to nawet ze jesliby tam bylo (1−x)2≤0 to i tak x=2 niw bedzie rozwiazaniem tej
nierownosci
(1−y)2≤0 ta nierownosc jest prawdziwa dla y=0
dla A x=3
Teraz zgodnie z definicja iloczynu kartezjaskiego
AxB = (3,0) i BxA=(0,3)
zaznacz te punkty w ukladzie wspolrzednych
12 paź 21:13
Adek: Oj taka zakręcona jestem że pisząc to zerkalam jeszcze na inny podpunkt i stąd trygonometria

sorki
A i zauważyłam u siebie ten błąd w B i poprostu źle podstawilam wzór x0 ale z niego mi wyszło
że y=1 bo x0= −b/2a więc 2/2=1 i czy to tak powinno być bo z tą 3 to nie wiem skąd się wzięła
I proszę możesz mi rozpisać jak z x−1 zrobiło się 1/2x? Wiem pewnie banalne ale późno jest

i
juz nie czaje
12 paź 21:36
5-latek: Adek dziekuje .
12 paź 21:36
5-latek: To sa dzialania na potegach
przy mnozeniu wykaldniki dodajemy a dzieleniu odejmujemy
Ale to jako studentka powinnas znac
| 2x | | 1 | | 1 | |
| = 2x−1 = 2x*2−1 = 2x* |
| bo masz wzor a−n= |
| stad |
| 21 | | 2 | | an | |
12 paź 21:41
5-latek: 2
x= 2
3 to x=3 bo 8=2
3 bo 2*2*2=8
12 paź 21:44
5-latek: Juz sie kladlem spac i zauwazylem ze sam napisalem zle Przepraszam bardzo .
Oczywiscie y=1 . Popatrzylem na prawa strone nierownosci i bezwiednie napisalem 0
Wobec tego BxA= (1,3) i AxB=(3,1) teraz powinno byc dobrze
12 paź 22:20
Adek: Dziękuję bardzo
14 paź 13:29