przekstalcanie funkcji ;
jedrzej2k11: a)"Wyznacz obraz prostej y=3x+1 w przekształceniu przez symetrię osiowa wzgledem prostej y=x"
b) Wyznacz te wartości parametru m, dla ktorych wykres funkcji y=mx + 4 przecina oś rzędnych w
takim punkcie A i oś odciętych w takim punklcie B, że lOBl = 2lOAl
Co to jest oś rzędnych i oś odciętych?
12 paź 20:30
5-latek: A co to za pytanie ? Zobacz sam na google
12 paź 20:32
Jerzy:
OY i OX
12 paź 20:32
jedrzej2k11: No tak, głupie pytanie − dzieki za odpowiedz Jerzy
Wie ktos jak to rozwiązać?
12 paź 20:36
Jerzy:
Tak, wiem.
12 paź 20:47
jedrzej2k11: Mógłbys mi pomóc tez rozwiazac te dwa zadania?
12 paź 20:48
Janek191:
12 paź 21:02
Janek191:
Masz podpowiedź
12 paź 21:02
jedrzej2k11: Co do wykresu mniej−wiecej wiem jak bedzie wygladał, ale mam problem z zapisem
12 paź 21:05
Janek191:
Masz proste :
y = 3 x + 1 czerwona
y = x niebieska
y = − x + 1 zielona
A = ( 0, 1)
| | 1 | | 1 | |
O = ( |
| , |
| ) − środek odcinka A A' |
| | 2 | | 2 | |
A ' = (x, y)
A i O otrzymujemy rozwiązując odpowiednie układy równań
12 paź 21:10
Eta:

1/ k: y=3x+1
to w symetrii względem prostej y=x
zamieniamy współrzędne
| | 1 | | 1 | |
l: x=3y+1 ⇒ y= |
| x− |
| |
| | 3 | | 3 | |
==========
12 paź 21:18
jedrzej2k11: Dziękuję @Eta i @Janek191! Co do b pomozecie?
12 paź 21:21
Eta:

Y=mx+4 A
Oy(04)
2|OA|=2*4=8
to oznacza ,że B(−8,0) lub (8,0)
czyli miejsce zerowe jest x= −8 lub x= 8
zatem m*(−8)+4=0 lub m*8+4=0
m= −0,5 lub m= 0,5
są dwie takie proste
y=0,5x+4 lub
y=−0,5x+4
12 paź 21:33
jedrzej2k11: Pieknie dziękuje

! @Eta
12 paź 21:36
Eta:
Na zdrowie łap ...
12 paź 21:37
Eta:
Poprawiam zapis:
zatem:
m= +0,5 lub m= −0,5
12 paź 21:39
jedrzej2k11: Wszystko zrozumiałe
12 paź 21:40
Eta:
12 paź 21:40