Oblicz sumę kwadratów równania.
Meumann: √x2 −2x + 1 − √25+10+x2 = 6
Robiąc zadanie wyszło mi, że rozwiązaniem jest przedział (−∞, −5>, lecz przedziału nie da się
potęgować.
12 paź 20:30
Janek191:
Czy pod II pierwiastkiem nie powinno być 25 + 10 x + x2 ?
12 paź 20:32
Janek191:
√x2 −2 x + 1 = √ (x −1)2 = I x − 1I
12 paź 20:32
Jerzy:
Rozwiązaniem ròwnania nie może być przedział.
12 paź 20:34
Meumann: @Janek191 Masz rację, powinno być tam 10x. Mój błąd
12 paź 20:35
Janek191:
√ 25 + 10 x + x2 = √(5 + x)2 = I 5 + x I
12 paź 20:36
Janek191:
I x − 1 I − I x + 5 I = 6
Rozwiąż to równanie w przedziałach:
1) x ∊ ( −∞ , −5)
2) x ∊ < − 5, 1)
3) x ∊ < 1, + ∞)
12 paź 20:38
Meumann: Dla x ∊ (−∞, 5> wychodzi mi:
−x+1 −(−x−5) = 6
−x+1 + x + 5 = 6
6=6
z.z.p.
A zatem odpowiedzią jest cały przedział, lecz nie powinno tak być.
12 paź 20:40
Janek191:
Jakie jest polecenie ?
12 paź 20:44
Meumann: Oblicz sumę kwadratów rozwiązań równania.
12 paź 20:45
Janek191:
A może jest + między pierwiastkami ?
12 paź 20:48
Meumann: Niestety nie, na sto procent jest tam minus. Mogę nawet wysłać zdjęcie kartki z zadaniem.
12 paź 20:50
Meumann: Może po prostu mam napisać, że kwadrat rozwiązań nie istnieje, gdyż rozwiązanie jest
przedziałem?
12 paź 20:53
Janek191:
A jaka jest odpowiedź ?
12 paź 20:57
Meumann: Nie mam do nich dostępu, mam tylko kartkę z zadaniem.
12 paź 21:02
Janek191:
Gdzieś musi być błąd, bo nic rozsądnego nie wychodzi .
12 paź 21:04
salajka: rozwiazanie to (−∞2, 25>
13 paź 00:54
kochanus_niepospolitus:
Jedyny możliwy błąd, że w równaniu musi być inna liczba niż '6' (czyli liczba z przedziału (−6
; 6) ), to jest jedyna możliwość
13 paź 08:51