Znajdź wyraz ogólny ciągu b_n
Pomocy!: O ciągu geometrycznym bn wiadomo ,że jego czwarty wyraz jest równo 58 oraz ze suma 4
wyrazów początkowych równa jest 938.
Znajdź wyraz ogólny ciągu bn.
12 paź 20:20
12 paź 20:24
Eta:
| | 5 | | 5 | | 5 | |
5, |
| , |
| , |
| a1=5 q=1/2 |
| | 2 | | 4 | | 8 | |
b
n= 5*(1/2)
n−1
12 paź 20:31
Pomocy!: Doszedłem do momentu w którym musze rozwiązać równianie:
14q3−q2−q−1=0 i nie wiem jak je rozwiązać
12 paź 20:32
Pomocy!: Ktoś mogłyby wyjaśnic skad to wszystko się wzielo? Bylbym bardzo wdzieczny
12 paź 20:33
Eta:
sprawdzasz W( 1/2) = ...=0
| | 1 | |
dzielisz Hornerem 14q3−q2−q−1 przez ( q− |
| ) |
| | 2 | |
otrzymujesz (q−(1/2))( 14q
2+6q+2) =0 ( Δ<0
zatem q=1/2
12 paź 20:38