trygonometria
Paulina: | | √2+cos alfa | | √6 | |
oblicz miarę kąta ostrego jeżeli |
| = |
| |
| | √2 | | 2 | |
12 paź 20:20
'Leszek: √2 + cos α = √12/2 ⇒ cos α = 2√3/2 − √2 = 2*(√3 − √2)/2 = √3 − √2
i wlacz kalkulator !
12 paź 20:34
Paulina: odpowiedź jest 45
12 paź 20:44
Paulina: w książce
12 paź 20:44
'Leszek: To sprawdz czy dobrze napisalas tresc zadania , w matematyce wystarczy zmienic
znak np. z (+) na (−) i juz znienia sie zadani ! !
12 paź 20:47
12 paź 21:21
'Leszek: No wlasnie to zupelnie inne zadanie :
√2 + cos α = √18/2 ⇒ √2 + cos α = 3√2/2 ⇒ cos α = 3√2/2 − √2 ⇒ cos α = √2/2
Czyli α = 45°
12 paź 21:26