Rozwiąż równanie cos2x=cosx
Domi: Rozwiąż równanie
cos2x=cosx
Jeśli rozwiązuje graficznie to jedynymi miejscami wspólnymi są x=π2+kπ, gdzie k∊C
Czy źle coś zrozumiałam czy po prostu nie mogę w taki sposób tego rozwiązać?
12 paź 20:01
PW: To podstawowe pytanie (bez wiedzy o tym nie ma co siadać do równań trygonometrycznych):
− Kiedy
cosα = cosβ?
12 paź 20:05
Domi: Kiedy maja ta samą dziedzinę i w kolejnych miejscach przyjmują tą samą wartość?
12 paź 20:09
Domi: *w tych samych miejscach
12 paź 20:10
Jerzy:
A konkretnie ?
12 paź 20:11
5-latek: Kiedy ich argumenty sa rowne .
12 paź 20:12
Domi: Albo nie wiem cosα=cos(π−B)
12 paź 20:14
Domi: Czyli 2x=π2+kπ?
12 paź 20:15
Jerzy:
α = β + 2kπ lub α = −β + 2kπ
12 paź 20:19
'Leszek: Powinienes wiedziec , ze :
cos α = cos β ⇔ α = β + 2kπ lub α = − β + 2kπ , to wynika z wlasnosci funkcji y = cos x
12 paź 20:21
5-latek:

OKres podstawowy y=cos(x) wynosi 2π.
| | √2 | |
rozpatrzmy rownanie np cos(x)= |
| |
| | 2 | |
| | √2 | |
rysujemy wykres y=cos(x) i y= |
| |
| | 2 | |
Teraz sprawdz ile jest rozwiazan w jednym okresie (czy tylko jedno ?
12 paź 20:26
Domi: Są 2
12 paź 20:36
Halled: (bez wiedzy o tym nie ma co siadać do równań trygonometrycznych) − Sorki memorki, nie nasz
wybór. :v
23 wrz 18:52
qwdqwdqwdwqd: δδδδδδδδsdasddas
1 paź 09:48
Mariusz:
cos2x=cosx
cos
2(x)−sin
2(x)=cos(x)
cos
2(x)−(1−cos
2(x))=cos(x)
2cos
2(x)−cos(x)−1=0
| | 1±√1−4*2*(−1) | |
cos(x)= |
| |
| | 2*2 | |
| | 2 | | 4 | |
x= |
| π+2kπ ⋁ x= |
| π+2kπ |
| | 3 | | 3 | |
x=2kπ
gdzie k∊ℤ
cos2x=cosx
cos2x−cosx=0
cos(A)−cos(B)
| | (A+B)+(A−B) | | (A+B)−(A−B) | |
cos(A)−cos(B)=cos( |
| )−cos( |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| | A+B | | A−B | | A+B | | A−B | |
cos(A)−cos(B)=cos( |
| )cos( |
| )−sin( |
| )sin( |
| )− |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | A+B | | A−B | | A+B | | A−B | |
(cos( |
| )cos( |
| )+sin( |
| )sin( |
| )) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | A+B | | A−B | |
cos(A)−cos(B)=−2sin( |
| )sin( |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
cos2x−cosx=0
| | 3 | | x | |
sin( |
| x)=0 ∨ sin( |
| )=0 |
| | 2 | | 2 | |
2 paź 08:32