Równiania i nierwóności
pilka911: Mam problem z rozwiązaniem, prosze o jakieś wskazówki (lub całe rozwizania) − dzięki

a) ||3x−1| − |x−5|| − x = 4
b)
√2−|x| >
x|x|
c) x
√3 − 2
√5 = x +
√5
d) 2|x−1| − 3 ≥ 3x −
2−x2
f) 4 −
x−32 < 2 −
x3
12 paź 19:46
Janek191:
c) x
√3 − 2
√5 = x +
√5
x
√3 − x = 3
√5
x*(
√3 − 1) = 3
√5 / : (
√3 − 1)
12 paź 20:03
pilka911: @Janek191 − Dzięki! A mogłbys jeszcze przykład a i b ?
12 paź 20:08
Janek191:
a) I I 3 x − 1 I − I x − 5 I I = x + 4
I 3 x − 1 I − I x − 5 I = − x − 4 lub I 3 x − 1 I − I x − 5 I = x + 4
i teraz należy rozwiązać te równania w przedziałach:
3) x ≥ 5
12 paź 20:15
pilka911: @Janek191 − Ekstra dzieki, jeszcze b i d jakbys dał radę!
12 paź 20:16
Janek191:
b) Nieczytelny zapis po prawej stronie znaku nierówności
12 paź 20:17
pilka911: To jest x przez lxl
12 paź 20:21
Janek191:
d) Dzielimy obustronnie przez 2
I x − 1 I − 1,5 ≥ 1,5 x − 0,25*( 2 − x)
i rozwiązujemy dla
1) x < 1
2) x ≥ 1
12 paź 20:29
pilka911: Dzieki, a wiesz jak podpunkt b rozpisac?
12 paź 20:37
Krzysztof99: Pod pierwiastkiem musi być liczba nieujemna
12 paź 21:11