Udowodnij, że funkcja f(x) nie jest różnowartościowa.
Zolin: Udowodnij, że funkcja f(x) nie jest różnowartościowa.
f(x) = x3+3x2−4
Starałem się rozwiązać to f(x1) = f(x2) gdzie x1 nie równa się x2.
Doszedłem do tego równania x13−x23+3x12−3x22 = 0.
Proszę o pomoc.
12 paź 19:45
Janek191:
f(−2) = ?
f(1) = ?
12 paź 20:00
Zolin: Takie obliczenie wystarczy do dowodu? Myślałem, że muszę to jakoś na literach wykazać.
12 paź 20:01
Janek191:
Wystarczy podać kontrprzykład.
f( −2) = f(1) więc f nie jest różnowartościowa.
12 paź 20:05
Zolin: Dziękuję za odpowiedź.
12 paź 20:08