Oblicz wartosc wyrazenia
Agata: Oblicz wartość wyrażenia :
x3 / 3 dla x= 3√√3 +√2 + 3√3 − √2
12 paź 19:22
Agata: eh jak zwykle zapis zły..
w pierwszym pierwiasek 3 stopnia z całości na pierwiastek z 3 i pier z 2 w drugim to samo
12 paź 19:23
Agata:
12 paź 19:27
5-latek: ja tego nie rozumiem co napisals
12 paź 19:29
Agata: może wstawie linka bedie prosciej to jest zadanie 1.14 podpunkt a)
12 paź 19:32
12 paź 19:33
Agata: jak się za to wziąć

?
12 paź 19:38
Janek191:
Zastosuj wzór na (a + b)
3
12 paź 19:40
Agata: wyszło mi x = 3√5+2√6
12 paź 19:45
Agata: 3= trzeciego stopnia
12 paź 19:47
Agata: dobrze
12 paź 19:47
Janek191:
x3 = √3 + √2 + 33√(√3 + √2)2 *3√√3 − √2 +
+ 33√√3 + √2*3√( √3 − √2)2 + √3 − √2 =
= 2 √3 + 33√√3 + √2 + 33√√3 − √2
12 paź 19:49
Janek191:
x3 = √3 + √2 + 33√(√3 + √2)2 *3√√3 − √2 +
+ 33√√3 + √2*3√( √3 − √2)2 + √3 − √2 =
= 2 √3 + 33√√3 + √2 + 33√√3 − √2
12 paź 19:49
Agata: wytłumaczy mi ktoś ten przykład
12 paź 19:49
Janek191:
x3 = √3 + √2 + 33√(√3 + √2)2 *3√√3 − √2 +
+ 33√√3 + √2*3√( √3 − √2)2 + √3 − √2 =
= 2 √3 + 33√√3 + √2 + 33√√3 − √2
12 paź 19:49
Agata: niezbyt to rozumiem
12 paź 19:52
Agata: wytłumaczysz?
12 paź 19:54
Janek191:
x = 3√ √3 + √2 + 3√√3 − √2
Na początek oblicz x3 z wzoru (a + b)3 = a3 + 3 a2 b + 3 a b2 + b3
gdzie
a = 3√√3 + √2 b = 3√√3 − √2
12 paź 19:57
Agata: te moje obliczenia sa jakies dziwne, czemu to jest takie trudne

?
12 paź 20:16
Agata: :(
12 paź 20:33
Janek191:
I klasa LO ?
12 paź 20:35
5-latek: na drugi rok matura
12 paź 20:38
Janek191:
5 − latek
Skąd wiesz ? Pozdrawiam
12 paź 20:40
Agata: Matura tuż tuż, a ja jestem w d...
12 paź 20:42
Janek191:
Na maturze podstawowej będą łatwiejsze zadania
12 paź 20:46
5-latek: Dobry wieczor . Pozdrawiam
12 paź 20:47
Agata: Będą , ale rozszerzenie jest mi też potrzebne
12 paź 20:50
12 paź 20:52