Statystyka matematyczna
A!: Zebrane dane dotyczące poziomu cholesterolu (w mg/100ml). W próbie losowej mężczyzn w wieku
60−69 lat, otrzymano:
120−140 − 2 osoby
140−160 − 25 osób
160−180 − 30 osób
180−200 − 22 osób
200 − 220 − 21 osób
220 − 240 − 18 osób
240 − 260 − 12 osób
260 − 280 − 5 osób
280 − 300 − 2 osoby
300 − 320 − 1 osoba
a) obliczyć średni poziom cholesterolu w tej próbie
b) wariancję
c) odchylenie standardowe
d) czy zawartość cholesterolu powyżej średniej ma mniej niż połowa czy wiecej niz połowa?
12 paź 18:52
A!: średnia:
130*2+150*25+170*30+190*22+210*21+230*18+250*12+270*5+290*2+1*310=27080
27080/2=196,23
12 paź 18:57
A!: czy dobrze policzone?
12 paź 18:58
A!: wariancja − czy dobrze policzona?
130−196,23= −66,23188406 2= 4386,662466
150−196,23=−46,23188406 2= 2137,387104
170−196,23=−26,23188406 2= 688,1117412
190−196,23=−6,231884058 2= 38,83637891
210−196,23=13,76811594 2= 189,5610166
230−196,23=33,76811594 2= 1140,285654
250−196,23=53,76811594 2= 2891,010292
270−196,23=73,76811594 2= 5441,73493
290−196,23=93,76811594 2= 8792,459567
310−196,23=113,7681159 2= 12943,1842
12 paź 19:05
A!: 4386,662466*2= 8773,324932
2137,387104*25= 53434,67759
688,1117412*30= 20643,35224
38,83637891*22= 854,4003361
189,5610166*21= 3980,781348
1140,285654*18= 20525,14178
2891,010292*12= 34692,1235
5441,73493*5= 27208,67465
8792,459567*2= 17584,91913
12943,1842*1= 12943,1842
200640,6*1/138=1453,92
12 paź 19:07
A!: czy ktoś mógłby sprawdzić moje zadanie?
12 paź 19:07