Układy równań
00000: Jak rozwiązać taki układ? |3−2x|−|y−1|=2 |1−y|+|4x−6|=13? Umiem rozwiązywać zwykle równania
z wartością bezwzględną (na przedziałach) i zwykłe układy, ale jak to zrobić gdy mam i to i to?
Jak wyznaczyć te przedziały?
12 paź 18:36
PW: |4x−6| = 2|2x−3| = 2|3−2x|
|1−y| = |y−1|
i po kłopocie
12 paź 18:40
5-latek: |y−1|= |1−y|
|4x−6|= |6−4x|= 2|3−2x|
12 paź 18:42
00000: Dziękuję bardzo. Czyli jak mam w wartości bezwzględnej jakieś wyrażenie to mogę sobie tak jakby
zamieniać miejscami liczby i to jest to samo? np. |5x−7| = |7−5x| itp.?
12 paź 18:58
5-latek: Tak ale tylko taka jest wlasnosc wartosci bezglednel
|a−b|= |b−a|
jesli jest (+) to juz nie mozesz tak sobie zapisac
12 paź 19:00
PW: No tak, z definicji wartości bezwzględnej wynika, że
|−a| = |a|.
Język matematyczny: nie "zamieniać miejscami liczby", lecz "korzystać z faktu, że liczby
przeciwne mają te same wartości bezwzględne".
12 paź 19:03
PW: Jeżeli to już mamy za sobą, to dalej żadne "na przedziałach". Podstawiamy
|3−2x| = a
|y−1| = b
i rozpatrujemy układ równań:
− jeżeli ma rozwiązanie (a,b) będące parą liczb nieujemnych, to badany ukąd równań ma
rozwiązanie, które uzyskamy wracając do podstawienia.
12 paź 19:14
00000: Mam prośbę, czy mógłby mi ktoś rozpisać jak zrobić ten przykład, bo nie mam pojęcia?
wyszły mi przedziały (−∞,1) <1,1,5> <1,5,+∞) i dla pierwszego przedziały y=8 o x4 to jest źle,
nie wiem jak to inaczej zrobić
12 paź 19:15
00000: dziękuję!
12 paź 19:16
00000: wychodzi mi, że a = 523 i potem x=113, a w odpowiedziach jest inaczej, co robię źle?
12 paź 19:25
00000: nie ważne, już wiem
12 paź 19:29
00000: No dobrze, wyszło mi x=−1, x=4 y=4, y=−2 i skąd mam teraz wiedzieć, ze tak powiem, jak połączyć
te x z y? to znaczy który x i który y będą razem rozwiązaniem? bo są 4 opcje. po prostu ma
być 'każdy z każdym'?
12 paź 19:34
PW: Nie "4 opcje", lecz "4 różne pary (x,y)".
Dla spokoju duszy podstaw każdą z par do zadanego układu i sprawdź, czy otrzymasz zdania
prawdziwe.
12 paź 19:53
00000: Dziękuję bardzo

ratujecie mnie, wszystko teraz rozumiem i oszczędzam
na korkach
12 paź 20:14
PW:
12 paź 20:19