Uzasanij że istnieją dwa trójkąty
Luaksz: Uzasadnij, że istnieją dokładnie dwa trójkąty spełniające warunek a = 4, b = 7, α=30
Korzystam z twierdzenia cos ale wychodzi mi ze istnieja trzy takie trójkąty. Mógłby mi ktoś to
wytłumaczyć to bardzo ważne
12 paź 18:35
Mila:
Napisz trzeci bok, jaki otrzymałeś.
Liczę.
12 paź 18:47
PW: A może nie liczyć, lecz pokazać dwie konstrukcje (i uzasadnić, że ewentualne pozostałe są
izometryczne)
12 paź 18:52
Rafa: Należy sprawdzić istnienie trójkątów z tym kątem pomiędzy każda możliwa para boków trójkąta.
Tylko niestety mi też nie wychodzi poprawnie. Ktoś ma inny pomysł?
13 paź 14:53