Macierz
cotyniepowiesz98: Mam macierz
X=2/3 *[ ( wiersz na gorze: −2, 1 oraz wireszta na dole: −11, −11) ]. Mnoże każdy wyraz
macierzy przez 2/3 i liczę wyznacznik (wychodzi 132/9). Powinien wyjsc 22... dlaczego wychodzi
źle?
12 paź 18:18
cotyniepowiesz98: Jak zrobie tak: 2/3 ((−2)*(−11)−(1*(−11)) =2/3*33=22 to wychodzi. Ale dlaczego nie mogę
najpierw pomnożyć wyrazow macierzy przez skalar?
12 paź 18:22
cotyniepowiesz98: Up
12 paź 18:48
yht:
−2, 1, −11, −11 − macierz początkowa
wyznacznik: (−2)*(−11) + 1*11 = 33
2/3 * 33 = 22 czyli mnożysz jeden raz przez 2/3
−2*2/3, 1*2/3, −11*2/3, −11*2/3 − macierz po pomnożeniu
wyznacznik: −2*2/3*(−11*2/3) +1*2/3*11*2/3 =
2/3*2/3*((−2)*(−11)+1*11) = 2/3*2/3*33
czyli mnożysz dwa razy przez 2/3 stąd inny wynik wyznacznika
12 paź 19:09
cotyniepowiesz98: Ale oba sposoby wydaja sie dobre, a jednak wyznacznik z pierwszego jest prawidlowy... z kolei w
przykładzie x=1/2 [wiersz na gorze: −1 , −5 oraz wiersz na dole: 10, 10] tylko drugim
sposobem wychodzi dobrze. Dlaczego
12 paź 19:30
yht:
jakie jest polecenie do zadania ?
12 paź 20:08
cotyniepowiesz98: Znaleźć macierz X i det (X)
Oba przykłady są z tego samego zadania
12 paź 21:08
yht:
Moim zdaniem drugi sposób jest dobry do obu przykładów
13 paź 11:09