Funkcja odwrotna
Piotr: Witam, czy dobrze wyliczyłem funkcje odwrotną?
y=sin2x x∊ <−π2,0>
√y=sinx lub √y=−sinx
√y=sinx odpada bo sinus w <−π2,0> jest ujemny.
√y=−sinx
−√y=sinx
arcsin(−√y)=x
dobrze to wyliczone?
12 paź 18:10
'Leszek: Dobrze , przy czym wymieniamy x→y , y→x
i zapisujemy : y = arcsin(−√x)
Podaj dziedzine i zbior wartosci funkcji odwrotnej .
12 paź 19:01
Piotr: dziedzina to <0,1> a zw to <−
π2,0>
12 paź 19:35
Piotr:
12 paź 21:48
Piotr: ktoś
13 paź 08:20
'Leszek: Jest dobrze , wykres funkcji odwrotnej jest symetryczny z wykresem danej funkcji
wzgledem prostej y= x , zrob rysunek .
Dziedzina funkcji odwrotnej jest zbior wartosci danej funkcji i na odwrot !
13 paź 10:21
Krol julian: A dlaczego dziedzina funkcji odwrotnej to <0,1> jeśli zw sinx x∊<−π2,0> to <−1,0> ?
13 paź 11:18
'Leszek: Piotr podal funkcje y = sin2 x i x = < −π/2 , 0> zas zbior wartosci y = < 0,1>
13 paź 14:19
Krol julian: Ale on podał sin w przedziale <−π/2,0> a tam sin ma zw <−1,0> więc funkcja odwrotna
powinna mieć taką dziedzinę.
13 paź 15:10
'Leszek: Czytaj uwaznie , y = sin
2 x , to jest oryginalna funkcja , potem sa przeksztalcenia !
Dziedzine i zboir wartosci podajemy zawsze dla wzoru podanej a nie przeksztalconej
formy wzoru funkcji .
| | x2 − 1 | |
np. f(x) = |
| , dziedzina x = R\{1} |
| | x−1 | |
| | (x −1)(x+1) | |
Ale f(x) = |
| = x+1 , dziedzina x = R |
| | x − 1 | |
13 paź 15:23