wykres warosc bezwzgledna
adamo: y= | 3x−2/2x+3 | potrzebuje narysowac wykres
12 paź 17:42
Blee:
Najpierw zapisz ten ulamek prawidlowo
12 paź 17:44
adamo: | | |3 x − 2 | | |
co to za warunki mi stawiasz ? |
| |
| | |2 x + 3| | |
12 paź 17:56
5-latek:

| | 2 | |
To jest wykres funkcji y= |3x− |
| +3| |
| | 2x | |
Zapis ten jest przeciez jednoznaczny wiec po co
Blee pytasz ?
12 paź 18:00
adamo: 5−latek,
mógłbyś wyjaśnic jakie operacje dokonałeś dochodząc do tego przekształcenia?
12 paź 18:06
5-latek: tak odczytalem Twoj zapis
Jesli chodzi o drugi
| | |a| | | a | |
1 ) skorzystac ze |
| = U{| |
| | |
| | |b| | | b | |
2. Potem to co w srodku zamieniasz na postac kanoniczna (przedtem wyznaczasz dziedzine
bedzie latwiej rysiwac
Rysujes zwykres tego co w srodku i nakladzasz na to wartosdc bezwzgledna (to znaczy to co pod
osia OX wedruje nad
| | 3x−2 | | 13 | |
|
| = po podzieleniu (ja tak robie =− |
| +1,5} |
| | 2x+3 | | 4x+6 | |
narysuj wykres tej funkcji i to co pos osia OX leci nad os
12 paź 18:23
5-latek: Nawet nie tak (dobrze pomyslaem ale zle zapisalem
y= |2x+3| stad ten wykres
12 paź 18:28
5-latek: No i co pasuje ?
12 paź 18:35