Granica w punkcie
Almin: zbadaj granice w punkcie x=0, f(x)=x+|x|2x
12 paź 17:14
Blee:
No to licz granice lewo i prawostronna ... w czym problem?
12 paź 17:40
Almin: Nie wychodzi mi, ponieważ zawsze dziele przez zero i nie wiem jak postąpić z tą wartością
bezwzględną
12 paź 17:56
Almin: Czy ktoś mógłby to rozpisać? Byłbym bardzo wdzięczny
12 paź 18:13
Mila:
|x|=x dla x>0
|x|=−x dla x<0
| | 1 | | |x| | | 1 | | −x | | 1 | | 1 | |
limx→0−( |
| + |
| )=limx→0−( |
| + |
| )= |
| − |
| =0 |
| | 2 | | 2x | | 2 | | 2x | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | |x| | | 1 | | x | | 1 | | 1 | |
limx→0+( |
| + |
| )=limx→0+( |
| + |
| )= |
| + |
| =1 |
| | 2 | | 2x | | 2 | | 2x | | 2 | | 2 | |
12 paź 18:39
3Silnia&6: | | x(1+sgnx) | | 1+sgnx | |
f(x) = |
| = |
| |
| | 2x | | 2 | |
f(x) → 0 dla x → 0
−
f(x) → 1 dla x → 0
+
granica nie istnieje
12 paź 18:40