Przekształcenia płaszczyzny
Dziąku: Witam, mam problem z paroma zadaniami

Byłbym wdzięczny

1.) Niech P będzie takim przekształceniem płaszczyzny , które każdemu punktowi A(x, y)
przyporządkuje punkt A'(y, x). Wówczas:
a.) P jest symetrią osiową
b.) Obrazem prostej y=2x jest w przekształceniu P prosta y= −
12x
c.) Jedynymi punktami stałymi przekształcenia P są punkty prostej y=x
2.) Rzutem równoległym odcinka AB na prostą m w kierunku prostej k jest odcinek A'B'. Wówczas:
a.) Jeśli |A'B'| = |AB| to AB = m
b.) może się zdarzyć że |A'B'| = |AB| i prosta k tworzy z prostą m kąt o mierze 41
0
c.) Jeśli prosta k jest prostopadła do prostej m to |AB| ≥ |A'B'|
3.) Rzutem równoległym prostej p na prostą m może być:
a.) punkt
b.) odcinek
c.) prosta m
4.) Dany jest trójkąt ABC o wierzchołkach A(1,1) B(4,4) C(5,9) . Przekształcamy ten trójkąt
przez symetrię względem prostej y=x i otrzymujemy trójkąt A'B'C'. Wówczas:
a.) |AC| = |A'C'|
b.) C'(9,5)
c.) Pole trójkąta ABC jest równe poluu trójkąta A'B'C'.
5.) Niech dany będze taki wektor →AB że A(2,0) , B(3,−1). Oznaczmy →A'B' = S
0(→AB), gdzie
o(0,0). Wtedy:
a.) Wektor →A'B' ma takie same współrzędne jak wektor →AB
b.) →A'B' = − →AB
c.) →A'B' + [1,1] = [0,2]
Czerwony kolor oznacza index dolny

Odpowiedzi mogą być wszystkie poprawne albo żadna.
Prosiłbym o chociaż jedno z osobna
28 sty 21:09
Dziąku: A i jakby coś to prosiłbym jakiś dowód króciutki, tylko tych zadań nie łapie, niewiem jak
udowodnić ...:(
28 sty 21:10
Dziąku: Ponawiam
28 sty 21:30
Dziąku: 
28 sty 21:39
Dziąku: Hmm ja narazie idę się za lekcje wziąć, wejde jak cos jutro po 6

Chociaż jedno chcałbymby
ktoś zrobił : Byłbym bardzo wdzięczny
28 sty 21:44
Eta:
zad.1)
a) P jest symetrią osiową względem prostej y=x
bo A( x, y) to A' ( y,x) bo y=x to i x= y
odp. a) poprawna
b) obrazem prostej y= 2x w przekształceniu P jest prosta y= 12x
bo: y=2x to dla przekształcenia P : x = 2y => y= 12x
więc odp. b) nie jest poprawna
c) wynika z a) punkty stałe przekształcenia należą do prostej ( osi sym)
y= x
odp. c) jest poprawna
zad.2)
a) jeżeli IABI= IA'B'I to odcinek AB | | do m
odp. a) nie jest poprawna
b) tak może być , jeżeli odcinek AB | | m
odp. b) poprawna
c)gdy k prostopadła do m
to IABI= IA'B'I jeżeli odcinek AB | | m
gdy prosta k nie jest równoległa do m i nie jest prostopadła do m
i odcinek AB nie jest równoległy do m i nie jest równoległy do k
to IABI >I A'B'I
odp. c) poprawna
zad. 3)
odp. a) poprawna , rzutem jest punkt , gdy prosta p jest prostopadła do m
odp. c) poprawna , rzuetm jest prosta m , gdy prosta p jest równoległa do m
zad. 4)
symetria wzgl. prostej jest izometrią . więc zachowuje odległości
zatem |AC|= IA'C'|
i zachowuje kształt figury , więc pole ΔABC = pole ΔA'B'C'
C'( 9,5) jest obrazem punktu C( 5, 9)
wszystkie odp. są poprawne
zad. 5)
A(2,0) B(3,−1) O(0,0)
to SO przekształca punkty: x'= −x
y'= −y
więc A'( −2,0) B'( −3,1)
→ →
a) AB=[ 1,−1] A'B'= [ −1,1]
odp. a) nie jest poprawna
→ →
więc wektory są przeciwne AB = − A'B'
odp. b) jest poprawna
→
c) A"B' = [−1,1]
to; [−1, 1]+[1,1]= [−1+1, 1+1]= [0,2]
odp.c) jest poprawna
29 sty 03:19
Eta:
Wyjaśnienie do zad. 4)
środek odcinka CC
' jest np. S i ma nalezeć do prostej y=x
| | yC+yC' | |
yS= |
| = 7 S( 7,7) więc S € do prostej y= x
|
| | 2 | |
zatem obrazem punktu C(5,9) jest C
'( 9,5)
lub prosto C( x,y) to C
'( y,x) => C( 5,9) to C
'( 9,5)
bo to wniosek z zad. 1)
A teraz idę do spania

Pozdrawiam
29 sty 03:27