Dowody - Liczby Rzeczywiste
bluee: Uzasadnij, że √3−√8+√5−√24+√7−√48=1
12 paź 17:00
bluee: ZAD.2
Wykaż, że 5555255555<7777477777
ZAD.3
Wykaż, że liczba 10n+10n+1+10n+2 jest podzielna przez 3.
12 paź 17:03
3Silnia&6: 1) √8 = 2√2
3−2√2 = 2 − 2*√2*1 + 1 = (√2−1)2
2) √24 = 2√2*√3 −> calosc (√3 − √2)2
3) ...
12 paź 17:03
3Silnia&6: zad 3
wylacz 10n
12 paź 17:04
3Silnia&6: zad 2
a = 55552/55555
b = 77774/77777
1−a = 3/55555
1−b = 3/77777
1−a > 1 − b ⇔ a < b
12 paź 17:05
5-latek: √3−p[8}= √2−1
√5−√24= √3−√2
√7−√48= √4−√3= 2−√3
12 paź 17:52