wektory
Paweł: wektory u,v,w maja moduly u=4, v=2, w=6 i kazde dwa z tych wektorow tworza kat rowny 60 stopni.
Obliczycc |u+v+w|
12 paź 16:58
Joanna: Wykorzystaj wzór na moduł wektora |a|=
√a o a − mnozenie skalarne a następnie wzór na iloczyn
skalarna a o b=|a||b|*cos( kąta między a i b), czyli |u+v+w|=
√(u+v+w) o (u+v+w) .
Wykorzystaj fakt że iloczyn skalarny jest przemienny
13 paź 21:15
Joanna: pod pierwiastkiem wykonaj mnożenie jak standardowo (kazdy z każdym) a nastpęnie skorzystaj ze
wzoru a o b jaki dałam wyżej
13 paź 21:18
Paweł: Dzieki, wyszlo jak w odpowiedziach
14 paź 19:51