DOWODY
bluee: Wykaż, że liczby x=101010 nie można przedstawić w postaci różnicy kwadratów dwóch liczb
całkowitych.
12 paź 15:38
Jerzy:
Aby potęgując liczbę całkowitą na końcu dostać cyfrę zero, musimy potęgować
wielokrotność liczby 10, a każda potęga takiej liczby musi na końcu mieć dwa zera.
12 paź 15:46
bluee: Wykaż, że liczba x=38−1 jest liczbą parzystą.
Czy takie uzasadnienie jest wystarczające:
Iloczyn liczb nieparzystych zawsze będzie nieparzysty, więc jeśli od tego iloczynu odejmiemy
liczbę nieparzystą to otrzymamy liczbę parzystą.
12 paź 15:50
Mila:
Tak.
12 paź 15:52
bluee: Wykaż, że liczba 59−1 jest podzielna przez 4.
12 paź 15:52
Jerzy:
Wystarczy.
12 paź 15:54
Jerzy:
A nie 5n − 1 ?
12 paź 15:56
Jerzy:
5n − 1
Ustal jakie są ostatnie dwie cyfry każdej potęgi liczby 5 i przypomnij sobie
cechę podzielności przez 4
12 paź 15:58
bluee: Nie 5n, 59
12 paź 15:59
bluee: Każda potęga liczby 5, z wyjątkiem pierwszej potęgi, kończy się na 25.
A 25 −1 =24 Czyli liczba jest podzielna przez 4.
12 paź 16:01
Mila:
Dobrze.
albo tak:
59−1=(53)3−1=(53−1)*(510+53+1)=
=124*(510+53+1) =4*(31*(510+53+1) )
12 paź 16:09
bluee: W trzecim etapie skorzystałaś ze wzoru skróconego mnożenia, więc zamiast 510, nie powinno być
przypadkiem 59?
12 paź 16:15
Mila:
56 powinno byc!
a3−b3=(a−b)*(a2+ab+b2)
12 paź 16:23
Mila:
Poprawka
59−1=(53)3−1=(53−1)*(56+53+1)=
=4*[31*(56+53+1)]
12 paź 16:24
3Silnia&6: Wykaż, że liczby x=101010 nie można przedstawić w postaci różnicy kwadratów dwóch liczb
całkowitych.
a2 − b2 = 101010
(a+b)(a−b) = 2*50505
wychodzi stad, ze suma a+b jest parzysta, a roznica nieparzysta lub odwrotnie, co jest
sprzeczne
c.b.d.o.
12 paź 19:08
Mila:
101010=101008+2
a2−b2=101010
(a−b)*(a+b)=4*25252+2
Jeżeli a i b są tej samej parzystości to lewa strona jest podzielna przez 4 a prawa nie jest.
Jeżeli a i b są różnej parzystości, to lewa strona jest liczbą nieparzystą , a prawa parzystą.
12 paź 19:36