Kombinatoryka
beginneritstudent: Na ile różnych sposobów można rozsadzić n osób wokół okrągłego stołu z n+w miejscami?
12 paź 15:02
Jerzy:
Wybieramy n miejsc spośród n + w i permutujemy osoby:
12 paź 15:04
beginneritstudent: Mi wyszło (n+w−1)*(n+w−2)*...*(w+1), a to chyba nie to samo co napisałeś.
Pierwsza obojętnie jakie miejsce wybierze, druga ma (n+w−1) wyborów i tak dalej aż do
ostatniej, która ma w+1 wyborów. Właśnie nie wiem czy dobrze myślę, mógłbyś bliżej wytłumaczyć
swoje rozwiązanie i mnie poprawić jak coś?
12 paź 15:12
Jerzy:
Niech: n = 2 w = 1 n + w = 3
Mamy trzy miejsca i dwie osoby. Sprawdź na ile sposobów je mozna posadzić, a potem
podstaw te dane do mojego i Twojego wzoru i zobaczysz , który da dobry wynik.
12 paź 15:17
beginneritstudent: No w takiej sytuacji tylko dwie możliwości, czyli chyba mój jest bliższy... I'm confused
12 paź 15:26
Jerzy:

Możliwości jest 6
3 wybory dwóch miejsc: (A,B) (A,C) (B,C) i na kazdym wyborze zamiana miejsc (*2)
3*2 = 6
12 paź 15:29
beginneritstudent: A no tak, ale mi raczej chodzi o taką sytuację, że liczy się kto koło kogo siedzi, czyli w tym
przypadku powiedzmy Janek sobie siądzie i potem Tomek może usiąść po jego lewej albo prawej,
więcej opcji nie ma w takim założeniu
12 paź 15:32
Jerzy:
Popatrz na rysunek.
Janek siada na A , a Tomek na B. Ale innym zdarzeniem dla tych dwóch miejsc jest:
Tomek siada na A , a Janek na B
12 paź 15:36
beginneritstudent: No tak i to są jedyne dwa zdarzenia, bo zakładamy, że miejsca są nienumerowane, nierozróżnialne
12 paź 15:40
Jerzy:
Jak to dwa ? Przecież mogą usiąść równie dobrze na krzesłach B i C lub A i C
12 paź 15:43