Szereg geometryczny
Adam: Rozwiąż równanie:
| x | | 1 | | x2 | | 1 | | x3 | | 1 | |
| − |
| + |
| − |
| + |
| − |
| +...=0 |
| 3 | | x | | 6 | | x2 | | 12 | | x3 | |
Mamy tutaj dwa szeregi:
| x | | x2 | | x3 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| ... − |
| − |
| − |
| ...=0 |
| 3 | | 6 | | 12 | | x | | x2 | | x3 | |
x∊ (−
∞,2) ∧ x∊ (−2 ,+
∞)
czyli x∊ (−2,2)
x∊ (−
∞ ,0) ∪ (1, +
∞) ∧ x∊ (−
∞ ,−1) ∪ (0, +
∞)
czyli x∊ (−
∞ ,−1) ∪ (1, +
∞)
6−3x=2x
2−2x
0=2x
2+x−6
Δ=49
x
1= 1,5
x
2= −2 − nie należy do D
Czyli x=1,5
Czy dobrze wszystko zrobiłem?
12 paź 14:25
'Leszek: | | 1 | | 1 | | 1 | |
Dobrze , drugi szereg mozna bylo napisac : − ( |
| + |
| + |
| + ...) |
| | x | | x2 | | x3 | |
nie podales ostatecznej dziedziny dla rownania , przeciez na koncu musisz sprawdzic
czy Twoje rozwiazanie nalezy do dziedziny ?
12 paź 14:35
Adam: Ostateczna dziedzina x∊(−2,−1) ∪ (1,2)
12 paź 14:40
'Leszek: Niemozliwe , dlaczego taka dziedzina ? ? ?
Sprawdz jeszcze raz !
12 paź 19:05