funkcja wykładnicza
syllabi: Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)= 25
x − 10*5
x + 9
prosiłabym od razu o krótkie wytłumaczenie co i dlaczego
28 sty 21:04
Mickej: np można tak zrobić
f(x)=5*5x−10*5x+9
f(x)=5x(5−10)+9
f(x)=−5*5x+9
czyli jest to wykres funkcji wykładniczej odbity względem osi OY i podniesiony do góry o 9
zbiór wartości funkcji ax jest wyznaczyć prosto
ewentualnie bardziej skomplikowany przkład
25x=52x
teraz podstawiasz pod
5x=t nie pytaj dlaczego bo tak po prostu jest najłatwiej i równanie przyjmuje znajomą ci
postać
f(x)=ax2+bx+c z którego już zbiór wartości wyznaczyć jest prosto
28 sty 22:11
arek: @Mickey
co Ty piszesz?
f(x)=5*5x−10*5x+9 nie może być równe f(x)=5x(5−10)+9
bo 25x = 5x * 5x a nie 5 * 5x
1 paź 22:51
ZKS:
Kop dalej w postach z dawnych lat a może znajdziesz złoto.
1 paź 22:53
Ajtek:
To ja też zaczne kopać

.
1 paź 22:58
Eta:
Ja też
1 paź 23:24
Aga1.: Zbiór wartości funkcji f(x)=25x−10*5x+9
(25x=(5x)2, 5x=t i t>0
jest równy zbiorowi wartości funkcji y=t2−10t+9
2 paź 10:12