matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zbadać monotoniczność ciągu
jasia:
Zbadać monotoniczność ciągu
Bardzo proszę o pomoc
2n+1
a
n
=
n+1
(n+1)! + n!
a
n
=
(n+1)! − n!
12 paź 14:09
Jerzy:
Wskazówka do b) (n+1)! + n! = n!(n+1) + n! = n!(n+2) (n+1)! − n! = n!(n+1) − n! = n!*n
12 paź 14:12
'Leszek:
Drugi ciag :
(n+1) ! + n !
n!( n+1) + n!
n+2
a
n
=
=
=
(n+1) ! − n !
n!(n+1) −n!
n
n+3
a
n +1
=
n+1
n+3
n+2
−2
a
n+1
− a
n
=
−
= ........=
< 0
n+1
n
n(n+1)
Wniosek .......
12 paź 14:17