Proszę jak zapisać Formułę dla tego ciągu. Lub jaka jest formuła
Krzysztof: Proszę o Pomoc. 5, 16, 39, 80. To pierwsze liczby ciągu. Należy utworzyć Formułę dla tego
ciągu. Dziękuję. Krzysztof
12 paź 13:57
PW: To jakiś konkurs?
Wzór rekurencyjny jest dość łatwy do odgadnięcia bez żadnej teorii, na zasadzie "poprzedni
wyraz przez coś pomnożyć i coś dodać".
12 paź 14:09
Maciek: n3+4n
12 paź 14:16
PW: A to ciekawe zadanie.
Ja myślałem inaczej niż Maciek:
a2 = 2a1 + 6
a3 = 2a2 + 7
a4 = 2a3 + 8,
wedle tej reguły byłoby
a5 = 2a4 + 9,
czyli
a5 = 2.80 + 9 = 169.
Według pomysłu Maćka
a5 = 53 + 4.5 = 145.
No i ma pan problem, panie Krzysztofie.
12 paź 14:38
Mila:
Sposób Macka poprawny
wg PW
a4=2*a3+8=2*39+8=86≠80
12 paź 15:29
Kdzysztof: No to chyba jest problem. ...a to zadanie z 7 klasy mojego syna
12 paź 15:54
Mila:
Potęgi są w 7 klasie.
Zadanie z konkursu?
może tak łatwiej?
a1=5, a1=1*(12+4)
a2=16=2*(22+4)
a3=39=3*(32+4)
a4=80=4*(42+4)
a5=5*(52+4)=5*29=145
an=n*(n2+4)
Trzeba zobaczyć, jakie zapisy stosują na lekcji.
12 paź 16:18
PW: Mla, a je trzy razy liczyłem "w rozumie", że 2 razy 39 równa się 72. Dobrze, że czuwasz.
To już chyba zmiany w mózgu pukają.
12 paź 18:12
Mila:
Edytor też jest nieprzejrzysty, ja często nie sprawdzam w podglądzie i różne kwiatki wstawiam
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Pozdrawiam.
12 paź 18:43
PW: Ładnie mnie pocieszasz, ale zauważam coś niepokojącego, co niestety znam.
12 paź 18:49
Krzysztof: Bardzo dziękuję wszystkim. Jestem wdzięczny i pozdrawiam
12 paź 20:32
Mila:
Następnym razem niech syn śmiało wpisuje zadania, z zaznaczeniem , że z klasy siódmej.
12 paź 21:36
Krzysztof: Ok. Tak zrobię. Jeszcze raz bardzo dziękuję
12 paź 21:39