Liczby zespolone
Niewybitny Matematyk: Naszkicuj zbiór wszystkich liczb zespolonych z, dla których:
liczba u jest rzeczywista:
u ∈ Re z ⟺ Im z = 0
z+4 | | x+iy+4 | | x2+ixy+4x−ixy=y2−4iy+2ix−2y+8i | |
| = |
| = … = |
| |
z−21 | | x+iy−21 | | x2+(y−2)2 | |
| −4y+10 | |
Im u = |
| *i = 0 |
| x2+(y−2)2 | |
| x(x+4)+y(y−2) | |
Re u = |
| |
| x2+(y−2)2 | |
Moje pytanie jest następujące, jak ma wyglądać rysunek do tego?
12 paź 13:55
PW:
| z+4 | | z−21+25 | | 25 | |
|
| = |
| = 1 + |
| |
| z−21 | | z−21 | | z−21 | |
− dla jakich
z jest to liczba rzeczywista?
Na pewno dobrze przepisane?
12 paź 14:04
Niewybitny Matematyk: Przepraszam, miało być −2i
12 paź 14:25
Jerzy:
Witaj
PW ![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Jak widać lepiej z Twoim wzrokiem niż u niektórych młodych ludzi
12 paź 14:33
PW: Jerzy, patrzę przez mgłę jednym okiem, zaglądam tu żeby nie zwariować z braku zajęcia
12 paź 14:42
Jerzy:
12 paź 14:43
Mila:
Witaj PW, miło Cię tu widzieć.
12 paź 15:06