LOGARYTMY
bluee: LOGARYTMY
ZAD.1
Uzasadnij, że liczby 5log27 i 7log25 są równe.
Próbowałam ze zmianą podstawy logarytmu, ale jak na razie do niczego nie doszłam.
12 paź 13:20
Jerzy:
log25log27 = log27log25 ⇔ log27*log25 = log25*log27 ⇔ L = P
12 paź 13:33
bluee: Nie rozumiem jak doszedłeś, do pierwszego etapu
12 paź 13:36
Jerzy:
Zlogarytmowałem obie strony logarytmem o podstawie 2
12 paź 13:37
bluee: Przemnożyłeś obustronnie przez log2 ?
12 paź 13:38
Jerzy:
Zlogarytmowałem !
Jeśli: logab = logac ⇔ a = c
12 paź 13:40
bluee: Logarytmy to moja pięta achillesowa

W kolejnym etapie skorzystałeś ze wzoru a
logab=b
12 paź 13:45
Jerzy:
Nie. Z twierdzenia: logabc = c*logab
12 paź 13:47
bluee: Mógłbyś mi podać kilka wzorów, ja znam tylko takie:
1. logab=x ⇒ax=b
2. logaax=x
3. alogab=b
4. loga(x*y)=logax+logay
5. loga xy=logax−logay
6. loga xb=b*logax
7. logbx=logaxlogab (zmiana podstawy logarytmu)
8. logba=1logab
12 paź 13:53
Jerzy:
| | m | |
9. loganbm = |
| logab ( wyprowadź sama ) |
| | n | |
10. lob
ab*log
bc*log
cd = log
ad ( też spróbuj wyprowadzić)
12 paź 13:56
bluee: Dzięki
12 paź 14:00
bluee: Jeszcze mam coś takiego:
ZAD.2
Uzasadnij, że największą liczbą naturalną spełniającą nierówność
log2(2n)+log4(4n)+log8(8n)<14 jest liczba 63, (n należy N+)
12 paź 14:00
Jerzy:
Tutaj skorzystaj ze wzoru nr 9.
12 paź 14:02
Jerzy:
A potem oczywiście ze wzoru nr 4.
12 paź 14:02
Jerzy:
Ponadto:
log2(2n) = log22 + log2n
log4(4n) = log44 + log4n
log8(8n) = ......
12 paź 14:05
bluee: log
2(2n)=log
anb
m 
Tu nie ma nic do potęgi.
12 paź 14:05
Jerzy:
Dostaniesz:
| | 1 | | 1 | |
L = log2n + |
| log2n + |
| log2n + 3 |
| | 2 | | 3 | |
12 paź 14:07
Jerzy:
Twój post 14:05 m = 1
12 paź 14:08
Jerzy:
Zacznij od mojego postu 14:05 , potem dopiero wzór 9
12 paź 14:09
bluee: i n=1
12 paź 14:09
bluee: ok
12 paź 14:09
Jerzy:
Wzór 4 jest niepotrzebny w tym zadaniu.
12 paź 14:10
bluee: Czy log
ab=log
ba
12 paź 14:11
bluee: Mam tak:
3+log2n+log4n+log8n
12 paź 14:12
Jerzy:
OK ...teraz wzór 9 dla dwóch ostatnich logarytmów.
12 paź 14:13
Jerzy:
Ad 14:12 NIE ! ( patrz wzór 8)
12 paź 14:14
bluee: Tak, też mi tak wyszło
czyli
3+1
56 log
2n
12 paź 14:15
bluee: nie, nie powinnam skorzystać ze wzoru 4
12 paź 14:17
Jerzy:
| | 11 | |
OK ... dalej: |
| log2n < 11 .. i działaj dalej |
| | 6 | |
12 paź 14:18
bluee: 3+log2n116
12 paź 14:19
bluee: log2n<6
12 paź 14:20
Jerzy:
Nie... patrz wyżej , jeszcze 2 kroki i po zadaniu.
12 paź 14:20
Jerzy:
No , o to chodziło ...teraz: log2n < 6*log22 ... i licz dalej
12 paź 14:21
bluee: 116log2n<<log2211
12 paź 14:22
Jerzy:
Nie dowidzisz ? log2n < 6log22 ⇔ ?
12 paź 14:23
bluee: Dowidze, tylko nie mam automatycznego odświeżania strony.
12 paź 14:24
bluee: A poza tym chyba niedowidzisz
12 paź 14:25
Jerzy:
Masz rację , ale nie o to tu chodzi.
12 paź 14:26
bluee: log
2n<6 log
22
log
2n<log
22
6
n=2
6=64
12 paź 14:27
bluee: czyli nmax=63
12 paź 14:27
Jerzy:
To jest nierówność, a nie równanie.
12 paź 14:28
Jerzy:
Ano właśnie ... n < 64 , czyli n = 63.
12 paź 14:28
bluee: albo inaczej
log2n<log264
n<64
n<=63
12 paź 14:28
bluee: Dzięki, jeszcze raz
12 paź 14:29
Jerzy:
A dlaczego n ≤ 63 ?
12 paź 14:29
bluee: n∊N
12 paź 14:29
Jerzy:
Przeczytaj uważnie treść zadania ..... masz wykazać,że n = 63 , a nie n ≤ 63
12 paź 14:31
bluee: Tak, przeczytałam uważnie treść zadania. n∊(0,63> gdzie n∊N, a skoro mam wskazać nmax to
logiczne, że wynikiem jest liczba 63.
12 paź 14:33
Jerzy:
Dlatego Ci zwróciłem uwagę, abyś nie pisała n ≤ 63 , tylko właśnie nmax = 63 cnw
bo to jest odpowiedź na postawione polecenie
12 paź 14:36
bluee: Tak, czy siak oboje wiem o co chodzi.
12 paź 14:38
bluee: Ten wzór, który mi podałeś 12:40 na pewno miał tak wyglądać?
Jeśli: log
ab = log
ac ⇔ a = c
Nie przypadkiem b=c


12 paź 16:57
Jerzy:
b = c
12 paź 17:54
bluee: 
Tak myślałam.
12 paź 18:25