przedstaw w postaci a+bi
ernii11: witam, zadanie to przedstaw (−1+i)20 w postaci standardowej a+bi
w jaki sposob to zrobic?
dostalem wskazowke by skorzystac z wlasnosci z=rnein
zeby do tego dojsc wyciagnalem przed nawias √2 a w nawiasie liczby pozmienialem na cos i sin
w ten sposob doszedlem do wyrazenia:
(√2)20 ei20x3/4π=210 e15πi [tu powinno byc w pierwiastkach 20 − 20x3/4π −10 − 15πi
i nie wiem doklanie jak to zamienic na a+bi, powinienem zmienic e znów na funkcje potem na same
liczby i wymnożyc przez to 210?
dziekuje za pomoc
12 paź 13:10
Jerzy:
prościej: (−1 + i)20 = [(i − 1)2]10 = (−2i)10 = ... ?
12 paź 13:15
ernii11: o dziekuje za pomoc, faktycznie duze ulatwienie, nie zauwazylem, tylko nie wiem co dalej z
takim zrobic
zeby przedstawic to w wymaganej postaci
12 paź 13:36
Jerzy:
Jeśli : z = a ( a ∊ R) , to z możemy zapisać jako: z = a + 0*i
12 paź 13:39
ernii11: czyli finalny wynik to bedzie z = (−2i)10 = z10 (i2)5= −210 + 0i?
12 paź 13:41
Jerzy:
Nie. (−2i)10 = (4)5*(i2)5 = 45*(−1)5 = ?
12 paź 13:46
ernii11: −45 + 0i?
12 paź 13:49
Jerzy:
Re policz
12 paź 13:50
ernii11: przepraszam i5 = i więc −45 + i?
12 paź 13:51
Jerzy:
A skąd masz i5 ?
12 paź 13:52
ernii11: myslalem ze podnoszac (−2i) do potegi 10 bedziemy mieli i10 i (−2)10 a napisał Pan (−1)5 co
zrozumiałem
jako (i2)5 czyli (−1)5
12 paź 13:55
ernii11: zrobilem to teraz korzystajac z wzoru de moivera i wyszlo mi −2 do potęgi 10 +0i bo isin15π=0
czyli
i się usunelo, niestety nie mam odpowiedzi do tego ale podazalem stricte za wzorem
12 paź 14:11
Jerzy:
Czyli wyszło Ci tak jak napisałem: z = −45 + 0i
12 paź 14:16
ernii11: czy jest roznica miedzy −2 do potegi 10 a −45? bo to 1 wynik ktory napisalem
12 paź 15:39
Jerzy:
Jest róznica , bo (−2)10 = 45 ≠ −45
12 paź 15:42
ernii11: tak wiem, nie dodalem tam nawiasu, ale to dlatego ze nie do konca ogarniam latex,
dziekuje bardzo za pomoc, zrobilem juz kolejne przyklady bez problemu
12 paź 16:12