Postęp ciagu.
Ali: Co oznacza ze ciąg ma niezerowy postęp?
12 paź 12:27
Jerzy:
A gdzie znalazłeś takie pojęcie ?
12 paź 12:33
kochanus_niepospolitus:
to znaczy, że ten ciąg nie jest ciągiem stałym
12 paź 12:35
Ali: Na studiach w zadaniu o kwantyfikatorach. Należy przedstawić za pomocą kwantyfikatorów zdanie:
zbiór A należacy do calkowitych zawiera dowolnie długie skończone ciągi arytmetyzne o
niezerowym postępie. I nie wiem czym jest tutaj ten postęp
12 paź 12:36
Ali: Czyli r jest różne od zera tak?
12 paź 12:37
kochanus_niepospolitus:
ciąg arytmetyczny o ZEROWYM postępie to taki ciąg, że a1 = a2 = ... = an ... czyli, że r=0
'r' w tym przypadku (w przypadku ciągu arytmetycznego) możesz utożsamiać z 'postępem' ciągu.
12 paź 12:38
Jerzy:
OK , dla ciagu arytmetycznego to oznacza, że r ≠ 0
12 paź 12:38
Ali: Dziękuję bardzo.
12 paź 12:39