rozdzielność
walas: Witam mam problem z zadaniem:
Wykaż, że zbiór Q[√3] = {a + b√3 : a,b e do Q} jest ciałem.
Jak pokazać rozdzielność mnożenia względem dodawania w tym przypadku?
12 paź 12:17
kochanus_niepospolitus:
(a+b√3)*(c+d√3 + e+f√3) = (a+b√3)*( (c+e) + (d√3 + f√3) ) =
= a(c+e) + a(d√3 + f√3) + b√3(c+e) + b√3(d√3 + f√3) =
= ac + ad√3 + b√3c + b√3d√3 + ae + af√3 + b√3e + d√3f√3 =
= (a + b√3)*(c+d√3) + (a+b√3)*(e+f√3)
12 paź 12:22
jc: Musisz wykazać, że
suma i iloczyn należą do Q[√3],
0, 1 należą Q[√3],
liczba przeciwna do do liczby , liczba odwrotna do liczby ≠0 należą Q[√3].
Pozostałe własności zachodzą, bo Q[√3] jest podzbiorem R.
12 paź 12:42