Funkcja odwrotna
Jaa: | | ⎧ | −x2gdy x<0 | |
| Hej mam wyznaczyć funkcje odwrotna do tej : f(x)= | ⎨ | | z góry dzięki
|
| | ⎩ | 2+x gdy x≥0 | |
za pomoc
12 paź 08:21
Blee:
No i w czym problem ?
12 paź 08:46
Jaa: Nie wiem czy dobrze
| | ⎧ | −√−xgdy x<0 | |
| Wyszło mi takie coś ze ta funkcja odwrotna ma taki wzór : | ⎨ | | ?
|
| | ⎩ | x−2 gdy x≥2 | |
12 paź 08:50
Blee:
Dobrze tylko x≥0 oczywiscie
12 paź 09:14
Blee:
Zauwaz ze prawidlowo zrobiona funkcja odwrotna spelnia rownania
f(f−1(x) = x oraz f−1(f(x)) = x
12 paź 09:15
Jaa: Tak tak x≥0 pomyłka xd
Okej dzięki za pomoc zapamietam
12 paź 09:25