Znaleźć ekstrema warunkowe funkcji
Pierwiastek: Witam,
proszę o pomoc w rozwiązaniu poniższego zadania.
Znaleźć ekstrema warunkowe funkcji
f(x,y)= x
0,25*y
0,75 pod warunkiem x+2y=9
L'x (x,y,λ) = 0.25x
−0,75−λ
L'y (x,y,λ) = 0.75y
−0,25−2λ
L'λ (x,y,λ) =−x−2y+9
Po obliczeniu pochodnych nie jestem w stanie rozwiązać poniższego układu równań i wyznaczyć
niewiadomych. Proszę o rozwiązanie z objaśnieniem poszczególnych kroków.
| ⎧ | 0.25x−0,75−λ=0 | |
| ⎨ | 0.75y−0,25−2λ=0 |
|
| ⎩ | −x−2y+9=0 | |
yht:
z tym układem faktycznie ciężko.. ja proponuję wyliczyć x
x+2y=9
x = 9−2y
i wstawić do f(x,y)
f(y) = (9−2y)
0,25*y
0,75
i z tego standardowo: pochodną przyrównać do 0
| | 27 | | 9 | |
o ile się nie pomyliłem to ekstremum będzie dla y= |
| i x= |
| |
| | 8 | | 4 | |