kres górny arctg
777: kres górny arctgx
Zakładając że kres to M
Wszystko umiem tylko nie wiem jak pokazać, że jeśli wezmę M1<M, to istnieje takie x że
arctgx>M1.
Help
11 paź 22:01
777: Nie używając granic trzeba to zrobić tylko z klasycznej definicji
11 paź 22:02
777: Proszę o pomoc...
11 paź 22:12
Abc: ..
11 paź 22:25
Adamm: tutaj trzeba korzystać z tego że limx→∞ arctgx = π/2
bez granic się nie obejdzie
11 paź 22:49
jc: arctg jest funkcją odwrotną do funkcji tg określonej na przedziale (−π/2, π/2), a zatem kresem
górnym jest π/2.
11 paź 23:11
'Leszek: Dziedzina dla y = tg x , x = ( −π/2 ; π/2 ) , zbior wartosci y = ( − ∞ ; + ∞ )
funkcja f(x) = arctg x jest funkcja odwrotna do y = tg x
Dla funkcji odwrotnej dziedzina jest zbiorem wartosci funkcji y , czyli x = ( − ∞ ; + ∞ )
zas zbiorem wartosci jest f(x) = ( −π/2 ; π/2 )
Czyli na odwrot i to chyba wystarczy .
12 paź 14:03