WIELOMIANY, TWIERDZENIE BEZOUTA
hashiri: Witam

mam takie 2 zadanka:
ZAD1.: Wyznacz reszte z dzielenia wielomianu w przez (x−3)(x+2), jezeli reszta z dzielenia
wielomianu w przez dwumian x−3 wynosi 7, a przez dwumian x+2 wynosi −3.
ZAD2.: Oblicz reszte z dzielenia wielomianu w przez wielomian u, nie wykonując dzielenia .
w(x)= x
7 −33x+11 u(x)= (x+1)(x−2)
Bardzo prosze o pomoc


Błagam........

28 sty 20:54
28 sty 21:09
hashiri: Pomoze mi ktos w wkoncu z tymi zadaniami

Prosze Was slicznie ^^
28 sty 22:56
gabi:
1)
W(x) = P(x)*Q(x) + R(x) , P(x)= (x−3)(x+2) x= 3 i x = −2 są pierwiastkami
R(x)= ax+b ... bo jest stopnia co najwyżej pierwszego
W(x)=(x−3)(x+2)*Q(x)+ ax+b
W( 3) = 0* 5*Q(x) + 3a +b = 7
W(−2)= −5*0*Q(x) −2a+b = −3
rozwiąż układ równań:
3a+b= 7
−2a +b = −3 i podaj R(x) = ax +b
2) podobnie:
W(x) = u(x)*Q(x) + R(x) , R(x) = ax+b −−− reszta stopnia co najwyżej pierwszego
pierwiastkami u(x) są x− −1 i x = 2
teraz podobnie jak w przykładzie 1) dokończ sama ( am)
28 sty 23:07
hashiri: dzieki, tylko
troche nie rozumiem bo
przeciez jak w(x) ma dzielnik x−3 i reszte 7 to 3 nie jest pierwistkiem w(3)≠0
i wiem, ze jezeli p(x) jest wielomianem 2 stopnia i dzielnikiem wielomianu w(x) to
reszta jest ax+b
wiec ja widze tak to Zadanie 1 ...
w(x)=p(x)(x−3)+r i w(x)=q(x)(x+2)+r
w(x)=Q(x)(x−3)(x+2)+ax+b
i teraz nie wiem co dalej
28 sty 23:30
Anna:
Tak,
hashiri, masz o tyle rację, że liczby 3 i −2 nie są pierwiastkami ( co nieściśle
napisała gabi).
Ale gabi napisała słusznie, że: W(3) = 7 i W(−2) = −3, co właśnie oznacza ten fakt.
Gdyby liczby te były pierwiastkami, wtedy byłoby: W(3) =
0 i W(−2) =
0.
28 sty 23:40
hashiri: ok
r=7 wiec w(x)=p(3)(3−3) + 7 = 7 to rozumiem

i tak samo z r=−3
ale jak teraz zrobic wielomian w(x)=Q(x)(x−3)(x+2)+ax+b
28 sty 23:46
Anna:
Miałeś wyznaczyć resztę, która ma postać: R(x) = ax + b.
Z układu równań : a = 2, b = 1, zatem R(x) = 2x+1.
29 sty 00:03
hashiri: ok wielkie dzieki, zalapalem
29 sty 00:27
Anna:
29 sty 00:34
gabi:
29 sty 00:36