sprawdzić tautologie
juicy152: a) (p⇒q) ⇔(~p v q)
b) ~(p v q) ⇔ (~p ∧ ~q)
c) (p⇒q) ⇔ (~q ⇒ ~p)
p q p⇒q p v q ~p ∧ ~q ~p v q ~(p v q) ~q ⇒ ~p ~p ~q
1 1 1 1 0 1 0 1 0 0
1 0 0 1 0 0 0 0 0 1
0 1 1 1 0 1 0 1 1 0
0 0 1 1 1 0 1 1 1 1
(p⇒q) ⇔(~p v q) ~(p v q) ⇔ (~p ∧ ~q) (p⇒q) ⇔ (~q ⇒ ~p)
1 1
1
1 1
1
1 1
1
0 1
1
nie prawdziwe prawdziwe
prawdziwe
11 paź 20:58
Ambitny: a nie szybciej byłoby metodą nie wprost?
11 paź 20:59
juicy152: czyli jaką? coś się poprzestawiało widzę ale pierwsze jest nieprawdziwe a pozostałe dwa
prawdziwe wg mnie
11 paź 21:09
Adamm: metoda nie wprost
zakładamy że teza jest fałszywa, dochodzimy do sprzeczności, i tym samym udowadniamy tezę
11 paź 21:10
juicy152: (p⇒q) ⇔(~p v q) czyli zakłądam że p=1 i q=1 więc lewa strona ok, prawa 0 v 1 więc fałsz?
11 paź 21:42
Ambitny: Masz równoważność. Możesz to rozbić na implikację w prawo i w lewo , i założyć fałsz.
(p => q) => (~p v q)
1 0 0
Implikacja kiedy jest fałszywa? W jednym przypadku, kiedy poprzednik jest prawdziwy , a
następnik fałszywy.
Skoro wiemy, że w następniku musi być 0, to w takim razie alternatywa musi być fałszywa, oba
arguemnty
muszą być fałszywe. ~p = 0 oraz q = 0.
Więc w takim razie p musi być prawdą (p=1).
W poprzedniku (p=>q) , mamy p = 1, a poprzednik jest prawdziwy, więc q musi być też prawdą.
Jest teraz konflikt, bo w następniku całej implikacji założyiśmy, że q jest fałszem.
Tak samo trzeba zrobić z implikacją w lewo, sprawdzić, czy zachodzi sprzeczność, jeśli tak− to
masz tautologię.
11 paź 22:02
Ambitny: To ja rozpiszę jeszcze prostszy przykład
np.
(p=>q) => q
Zakładamy że implikacja jest fałszywa
(p=>q) => q
1 0 0
(p => q) => q
0 1 0 0 0
Jeśli zakładamy tak, to lewy argument ((p=>q) ) musi dawać prawdę, w prawy (nasze Q) musi być
fałszem.
Patrzymy na lewy argument, czyli p=>q
Wiemy że TA implikacja musi być prawdziwa,
ale popatrz na PRAWĄ stronę implikacji, TAM BYŁO Q = 0.
WIęc w poprzedniku przypiszmy też q=0.
W takim razie P musi być 0, bo gdyby było 1, wówczas z (p=>q) dostałbyś fałsz, a założyliśmy,
że poprzednik jest
prawdziwy.
Brak sprzeczności , to nie jest tautologia
11 paź 22:08