wszystko
OVDC: Witam, czy mógłby ktoś w prosty i klarowny sposób wytłumaczyć co się tu będzie dziać, mi wyszła
Δ=−8 więc coś nie do końca działa, a jutro będę mieć sprawdzian z tego typu zadań

3log
22sinx+log
2(1−cos2x)=2
11 paź 20:54
5-latek: To w takim razie pokaz jak liczysz . ktos sprawdzi gdzie robisz blad
11 paź 21:09
Mila:
3log
22(sinx)+log
2(1−cos2x)=2
Dziedzina równania
sinx>0 i 1−cos(2x)>0⇔sinx>0 i cos(2x)<1⇔2kπ<x<π+2kπ
1−cos(2x)=2sin
2(x)
3log
22(sinx)+log
2(2sin
2x)=2
3log
22(sinx)+log
2(2)+log
2(sin
2x)=2⇔
3log
22(sinx)+2log
2(sinx)−1=0
log
2(sinx)=t
3t
2+2t−1=0
Δ=4+4*3=16
| | 1 | |
log2(sinx)=−1⇔sinx= |
| i x∊D |
| | 2 | |
| | π | | 5π | |
x= |
| +2kπ lub x= |
| +2kπ |
| | 6 | | 6 | |
===========================
lub
| | 1 | |
log2(sinx)= |
| ⇔sinx=3√2>1 brak rozwiązań |
| | 3 | |
11 paź 21:14
yht:
założenie: sinx > 0 (liczba logarytmowana)
cos2x = 1−2sin
2x
−cos2x = 2sin
2x−1
1−cos
2x = 2sin
2x
3log
22sinx+log
2(2sin
2x) = 2
3log
22sinx + log
22+log
2sin
2x = 2
3log
22sinx + 1 + log
2sin
2x = 2
3log
22sinx + log
2sin
2x − 1 = 0
3log
22sinx + 2log
2sinx − 1 = 0
t = log
2sinx
uwaga! sinx≤1 oraz (z założenia na samym początku) sinx > 0, co powoduje że 0<sinx≤1, zatem
logarytmując stronami:
log
20 < log
2sinx ≤ log
21
−
∞ < t < 0
stąd t∊(−
∞,0)
3t
2+2t−1 = 0
Δ = 16 →
√Δ = 4
| | 1 | |
t1 = −1 ∊(−∞,0) , t2 = |
| ∉ (−∞,0) |
| | 3 | |
log
2sinx = −1
sinx = 2
−1
| | π | | 5π | |
x = |
| +2kπ lub x= |
| +2kπ |
| | 6 | | 6 | |
11 paź 21:15
OVDC: a, tak ja mam +1 bo nie przerzuciłem 2 na drugą stronę tylko napisałem 0
11 paź 21:49