Ciągi liczbowe
Smutny słaby uczeń: Między liczby 1 i 15 wstaw:
a) pięć innych licz, b) sześć innych liczb,
takich żeby łącznie z danymi tworzyły ciąg arytmetyczny
11 paź 20:19
Blee:
a) czyli a1 = 1 a7 = 15 = a1 + 6r. Stad r = 7/3
Czyli wstawiasz liczby o roznicy 7/3
10/3
17/3
24/3
31/3
38/3
Analogicznie robisz drugi podpunkt
11 paź 20:30
5-latek: a) jesli miedzy dwa wyrazy wstawimy 5 kolenych to ciag bedzie mial 7 wyrazow
czyli bedzie tak a
1= 1 i a
7=15
a
7= a
1+6r
15= 1+6r
a
2= a
1+r
a
3= a
2+r
a
3=
tak samo licz a
4 a
5 a
6
DRugie tak samo policzyc *bedzie 8 wyrazow tego ciagu .
11 paź 20:35