matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi liczbowe
Smutny słaby uczeń:
3n+1
Ciąg (an) określony jest wzorem an=
. Sprawdź czy jego wyrazy a7, a21, a24 w podanej
n+2
kolejności tworzą trzywyrazowy ciąg arytmetyczny. Odpowiedź: Nie
11 paź 20:17
5-latek:
3*7+1
a
7
=
7+2
W miejsce n wstaw 21 a potem 24 Licz tak samo pozostale wyrazy Potem a
21
−a
7
= a
24
−a
21
jesli tak jest to tak jesli nie to NIE .
11 paź 20:23