ciągi liczbowe
Smutny słaby uczeń: Zbadaj monotoniczność ciągu arytmetycznego (an), w którym a1=3 i a7=3a5.
11 paź 20:12
5-latek: Monotonicznosc to nie jest to samo co znalezienie rpznicy ciagu .
11 paź 20:14
Smutny słaby uczeń: zadanie jest z podręcznika ,na którego końcu są odpowiedzi ale się pomyliłam i sprawdziłam
teraz trzy razy odpowiedź z podrecznika do tego zadania i jest to r=−1, ciąg jest malejący.
Bardzo przepraszam za pomyłke
11 paź 20:22
5-latek: a7= a1+6r
a5= a1+4r
3+6r= 3(3+4r)
wyznacz z tego r
majac a1 i r napisa wzor ogolny ciagu an
monotonicznosc
an+1−an>0 (twedy ciag rosnacy jesli wyjdzie <0 to ciag malejacy
Masz duze braki
11 paź 20:29
Smutny słaby uczeń: Bardzo dziękuje za pomoc
11 paź 20:30