ciągi liczbowe
Smutny słaby uczeń: Liczby 2 i 7 są dwoma początkowymi wyrazami nieskończonego ciągu arytmetycznego. Które wyrazy
tego ciągu należą do przedziału (500;520)?
Odpowiedź to wyrazy: a101 , a102, a103, a104
11 paź 20:10
5-latek: a1= 2 a2= 7
r= a2−a1= 5
an= a1(n−1)*r
an= 2+(n−1)*5
an= 2+5n−5
an= 5n−3 (taki jest wzor tego ciagu
TEraz musisz rozwiazac podwojna nierownosc
500<5n−3<520 i wyznaczyc n
11 paź 20:19
Eta:

a
1=2 a
2=7 to r= 5
a
n=a
1+(n−1)*r ⇒ a
n= 5n−3
5n−3>500 i 5n−3<520 i n∊N+
| | 3 | | 3 | |
n>100 |
| i n< 104 |
| i n∊N+ |
| | 5 | | 5 | |
między tymi liczbami znajdują się liczby naturalne:
101,102,103,104
zatem
Odp:a
101, a
102, a
103, a
104
11 paź 20:19
Smutny słaby uczeń: Bardzo dziękuje
11 paź 20:24
Eta:
11 paź 20:29