Zadania na zbiorach
juicy152: A= {x ∊ Z: 1< x2 < 26}
B= {−10, −8, −6, 0, 2, 4, 5, 11, 14, 15}
A n B (suma) = {−10, −8, −6, 0, 2, 3, 4, 5, 11, 14, 15}
A u B = {2, 4, 5}
A \ B = {3}
(A n B) x {−1, 2, 3} = ?
Pozostałe chyba powinny być dobrze natomiast zastanawiam się nad ostatnim podpunktem, pomoże
ktoś?
11 paź 20:03
5-latek: x co oznacza ? ILoczyn kartezjanski ?
11 paź 20:05
Adamm:
A∩B − iloczyn A i B
A∪B − suma A i B
11 paź 20:05
juicy152: tak masz racje źle napisałam ale tak miało być najpierw U suma i to co jest po = i niżej
iloczyn i to co jest po =
5−latek:
Sama nie wiem czym jest ten x właśnie tak przepisałam jak on wygląda w książce z zadaniami
11 paź 20:32
Blee:
Suma zle .... zbior A to liczby: −5,−4,−3,−2, 2,3,4,5
11 paź 20:34
Blee:
Tak samo zle roznica zbiorow
11 paź 20:35
juicy152: (A n B) = {2,4,5} x {−1, 2, 3} czyli to będzie coś takiego?
{(2,−1),(2, 2), (2, 3), (4, −1)...itd?
11 paź 20:35
juicy152: Blee masz racje liczba do kwadratu podniesiona traci minus, dzięki
11 paź 20:36
Blee:
Ostatnie to bedzie { {2,−1} , {2,2} , {2,3} , {4,−1} , itd. }
11 paź 20:36
5-latek: Czyli jednak iloczyn kartezjanki byl gdzie 1 elementem jest element iloczynu zbiorow Ai B
11 paź 20:39
juicy152: A u B (suma) = {−10, −8, −6, −5, −4, −3 ,−2, 0, 2, 3, 4, 5, 11, 14, 15}
A n B = {2, 4, 5}
A \ B = {−5, −4, −3, −2, 3}
Poprawione
11 paź 20:43
juicy152: Dzięki
11 paź 20:44